Aktualności

Dieta w SMA: Jak jeść bezpiecznie i efektywnie wspierać mięśnie?
Rdzeniowy zanik mięśni (SMA) to choroba, która znacznie wpływa nie tylko na sprawność ruchową, ale też na podstawowe funkcje życiowe, takie jak oddychanie i jedzenie. O tym, z jakimi trudnościami żywieniowymi mierzą się osoby z SMA i jak im skutecznie zaradzić, opowiada mgr Miłosz Jasiński, dietetyk kliniczny z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii Instytutu – Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
W SMA mięśnie stopniowo słabną, co przekłada się również na problemy z połykaniem i koordynacją oddechu podczas jedzenia. To może prowadzić do krztuszenia się, a nawet zachłystowego zapalenia płuc, które jest bardzo groźne. Często występują też refluks, zaparcia czy wolniejsze trawienie. Tymczasem stan odżywienia jest w SMA kluczowy. Z jednej strony niedożywienie osłabia organizm, pogarsza wyniki rehabilitacji i zwiększa ryzyko infekcji; a z drugiej strony – nadmierna masa ciała utrudnia poruszanie się i obciąża układ krążeniowo-oddechowy. Problem ten często jest ukryty – mimo pozornie prawidłowej wagi, pacjenci z SMA mają często niską masę mięśniową, a nadmiar tkanki tłuszczowej może nie być widoczny gołym okiem.
– Dlatego tak ważne jest regularne ważenie i mierzenie pacjentów, a najlepiej także analiza składu ciała. Jeśli dziecko może bezpiecznie jeść doustnie, warto wzbogacić dietę np. o oleje roślinne czy odżywki medyczne. Gdy jednak karmienie staje się ryzykowne, rozważamy żywienie enteralne, czyli przez sondę lub gastrostomię – mówi mgr Miłosz Jasiński.
Gastrostomia (PEG) to długoterminowe rozwiązanie, które pozwala na bezpieczne i wygodne podawanie jedzenia bezpośrednio do żołądka. – Rodzice często obawiają się tego kroku, ale w praktyce bardzo poprawia on komfort i bezpieczeństwo pacjenta. Preparaty do żywienia przez PEG są w pełni refundowane, a pacjent objęty jest opieką poradni żywieniowej – podkreśla dietetyk.
A co z nadwagą i otyłością? – U osób z SMA bardzo łatwo o przekroczenie zapotrzebowania kalorycznego, nawet przy zdrowej diecie. Dlatego trzeba unikać słodyczy, słodkich napojów, fast foodów i tłustych wędlin. Podstawą powinny być warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso i nabiał. Zdrowe odżywianie dla pacjentów z SMA w zasadzie niczym nie różni się od ogólnych zaleceń, ale w ich przypadku ma jeszcze większe znaczenie – zaznacza ekspert.
Żywienie to nie tylko dostarczanie kalorii, ale ważna część terapii i codziennego funkcjonowania. Dlatego warto o nie zadbać na każdym etapie leczenia SMA.
Zapraszamy do obejrzenia cyklu filmów edukacyjnych z mgr Miłoszem Jasińskim
M-PL-00004363
PRZECZYTAJ TAKŻE:

Macierzyństwo z SM – fakty, zalecenia i mity
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu kobietom z diagnozą stwardnienia rozsianego (SM) odradzano macierzyństwo. Dziś medycyna zna tę chorobę o wiele lepiej, a wysoko efektywne terapie umożliwiają kobietom z SM nie tylko aktywne życie bez większych ograniczeń, ale również bezpieczne zajście w ciążę i urodzenie zdrowego dziecka. Stwardnienie rozsiane nie jest wyrokiem i nie przekreśla marzeń o macierzyństwie.

Jak nauka zmienia los pacjentów z SM?
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu stwardnienie rozsiane (SM) było nieuleczalną, postępującą chorobą prowadzącą do niepełnosprawności. Dziś, dzięki przełomowym odkryciom, nowoczesnej medycynie i odwadze pacjentów biorących udział w badaniach klinicznych, stwardnienie rozsiane jest chorobą możliwą do kontrolowania, a w nieodległej przyszłości – jak twierdzi prof. Stephen L. Hauser – może stać się całkowicie uleczalne.