Aktualności

Dieta w SMA: Jak jeść bezpiecznie i efektywnie wspierać mięśnie?

Rdzeniowy zanik mięśni (SMA) to choroba, która znacznie wpływa nie tylko na sprawność ruchową, ale też na podstawowe funkcje życiowe, takie jak oddychanie i jedzenie. O tym, z jakimi trudnościami żywieniowymi mierzą się osoby z SMA i jak im skutecznie zaradzić, opowiada mgr Miłosz Jasiński, dietetyk kliniczny z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii Instytutu – Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.

W SMA mięśnie stopniowo słabną, co przekłada się również na problemy z połykaniem i koordynacją oddechu podczas jedzenia. To może prowadzić do krztuszenia się, a nawet zachłystowego zapalenia płuc, które jest bardzo groźne. Często występują też refluks, zaparcia czy wolniejsze trawienie. Tymczasem stan odżywienia jest w SMA kluczowy. Z jednej strony niedożywienie osłabia organizm, pogarsza wyniki rehabilitacji i zwiększa ryzyko infekcji; a z drugiej strony – nadmierna masa ciała utrudnia poruszanie się i obciąża układ krążeniowo-oddechowy. Problem ten często jest ukryty – mimo pozornie prawidłowej wagi, pacjenci z SMA mają często niską masę mięśniową, a nadmiar tkanki tłuszczowej może nie być widoczny gołym okiem.

– Dlatego tak ważne jest regularne ważenie i mierzenie pacjentów, a najlepiej także analiza składu ciała. Jeśli dziecko może bezpiecznie jeść doustnie, warto wzbogacić dietę np. o oleje roślinne czy odżywki medyczne. Gdy jednak karmienie staje się ryzykowne, rozważamy żywienie enteralne, czyli przez sondę lub gastrostomię – mówi mgr Miłosz Jasiński.

Gastrostomia (PEG) to długoterminowe rozwiązanie, które pozwala na bezpieczne i wygodne podawanie jedzenia bezpośrednio do żołądka. – Rodzice często obawiają się tego kroku, ale w praktyce bardzo poprawia on komfort i bezpieczeństwo pacjenta. Preparaty do żywienia przez PEG są w pełni refundowane, a pacjent objęty jest opieką poradni żywieniowej – podkreśla dietetyk.

A co z nadwagą i otyłością? – U osób z SMA bardzo łatwo o przekroczenie zapotrzebowania kalorycznego, nawet przy zdrowej diecie. Dlatego trzeba unikać słodyczy, słodkich napojów, fast foodów i tłustych wędlin. Podstawą powinny być warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso i nabiał. Zdrowe odżywianie dla pacjentów z SMA w zasadzie niczym nie różni się od ogólnych zaleceń, ale w ich przypadku ma jeszcze większe znaczenie – zaznacza ekspert.

Żywienie to nie tylko dostarczanie kalorii, ale ważna część terapii i codziennego funkcjonowania. Dlatego warto o nie zadbać na każdym etapie leczenia SMA.

Zapraszamy do obejrzenia cyklu filmów edukacyjnych z mgr Miłoszem Jasińskim

 

M-PL-00004363

Partnerzy kampanii

Organizator